Ontwikkelingskaarten

Om het plezier in het omgaan met paarden te vergroten hanteert Hallinckveld, naast de FNRS ruiteropleiding, in de lessen haar eigen leerlingvolgsysteem. Aan de hand van persoonlijke ontwikkelingskaarten worden de vaardigheden van de ruiter, zowel horsemanship- als rijtechnische vaardigheden, bijgehouden. Met dit ontwikkelingstraject krijgen ruiters meer korte termijndoelen waar ze naar toe kunnen werken en blijft het paardrijden nog leuker en afwisselend!

In en buiten de lessen zullen vaardigheden worden beoordeelt en bij voldoende scores kan er worden gepromoveerd naar een hogere ontwikkelingskaart met nieuwe, moeilijkere vaardigheden. Het volgen van de ontwikkelingskaarten is geen verplichting en er zijn geen examenmomenten. Wel biedt het ruiters, op een open en speelse manier, handvaten om te groeien in de sport.

In totaal zijn er 14 ontwikkelingskaarten:

- Beginnend: B1, B2 , B3
- Half gevorderd: HG1, HG2, HG3, HG4
- Gevorderd: G1, G2, G3, G4
- Vergevorderd: VG1, VG2, VG3

Elke kaart bestaat uit 10 vaardigheden die zullen worden afgetoetst tijdens de lessen maar ook op stal. Door middel van een cijfer wordt aangegeven in hoeverre een vaardigheid onder de knie is. Wanneer je voor alle onderdelen samen hoger dan 60 punten scoort krijg je een + op de kaart. Bij hoger dan 70 punten verdien je twee ++, en bij hoger dan 80 punten of hoger verdien je drie +++ en mag je door promoveren naar de volgende kaart.

- Hoger dan 60 punten: B1+
- Hoger dan 70 punten: B1++
- Hoger dan 80 punten: B1+++

In de kantine hangt een poster met een overzicht van alle ontwikkelingskaarten die er zijn. Zo kan iedereen altijd alle niveau's van de kaarten inkijken en alvast ook gevraagde onderdelen van hogere kaarten oefenen! Alle kaarten van onze leerlingen worden bewaard achter de bar en kunnen ten alle tijde worden opgevraagd om ingekeken te worden.

Gedurende de lessen worden alle vaardigheden mee genomen en aan het eind van elk kwartaal zullen we alle vaardigheden per persoon aftoetsen. Mocht de kaart vol zijn of in zijn geheel zijn behaald (gemiddeld 8 of hoger) dan krijgen ze deze mee naar huis!

KNHS Ruiteropleiding

Manege en dressuurstal Hallinckveld is een officieel FNRS en KNHS ruitersportcentrum waar we ruiters en amazones opleiden aan de hand van de landelijke ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met plezier’. Hiermee krijg je een complete ruiteropleiding van je eerste paardrijles tot – als je dat wilt - het hoogste niveau. In de ruiteropleiding onderscheiden we 3 fases. De 1e Bronzen Fase, de 2e Zilveren Fase en de 3e Gouden Fase.

Fase 1: Brons
Als beginnende ruiter begin je in de eerste fase van de ruiteropleiding, de Bronzen Fase. Tijdens deze opleiding maak je kennis met de verschillende onderdelen van de paardensport en ontdek je welke het beste bij jou passen.

Deze basisopleiding bestaat uit paardrijlessen, aangevuld met informatie uit het boek 'Leer paardrijden met plezier'. In dit boek staat alles wat je moet weten over paarden, zoals over verzorging, omgang en de basisbeginselen van paardrijden. Bij het boek zit ook een proevenboekje. Elke maand wordt er op Hallinckveld een FNRS wedstrijddag georganiseerd waarbij je kan worden afgetoetst. Voor bepaalde lessen of activiteiten, zoals de gevorderdenles of buitenritten, is een bepaald proevenniveau ook vereist.

Op Hallinckveld bieden wij de volgende ruiteropleidingen aan:
- F-proeven: Dressuur proeven
- VA-proeven: Vaardigheidsproeven
- S-proeven: Springproeven
- CBR: Certificaten Buiten Rijden
- Zit-proeven: Proeven voor de zit competitie

Je behaalde resultaten worden bijgehouden in jouw persoonlijke bronzen ruiterpaspoort. Bij de beoordeling wordt alleen naar jou als ruiter gekeken: Kun je onafhankelijk zitten, geef je de hulpen op een duidelijke maar sympathieke manier, kun je bepaalde oefeningen en lijnen in de rijbaan op een correcte manier rijden. Daarnaast doe je ook belangrijke kennis op rond om paarden, hun gedrag, hoe je met ze moet communiceren, en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Heb je de bronzen fase afgerond, dan heb je basiskennis van paarden, ben je goed op weg naar het ontwikkelen van een onafhankelijke zit en kun je gedoseerd effectieve hulpen geven. Zodra je de promotiepunt op het hoogste niveau van de bronzen fase, de F12 proef, en een voldoende theorietoets behaald, heb je de bronzen status bereikt en daarmee een bronzen speld verdiend!

Fase 2: Zilver
Rij je al een paar jaar op de manege en heb je inmiddels de basis van het paardrijden en de meest belangrijke kennis rondom paarden onder de knie? Heb je de eerste fase van de ruiteropleiding (brons) afgerond of kom je uit in impulsrubrieken, de B-dressuur of het B-springen? Wil je verder in je ontwikkeling als ruiter? Dan is de tweede, zilveren fase van de ruiteropleiding iets voor jou. In deze fase word je een combinatie samen met het paard.

Bij de zilveren fase van de ruiteropleiding hoort het vervolgboek 'Leer paardrijden met plezier deel 2', met hierin de vernieuwde “overgangsproeven” F13, F14 en F15, BB60 en BB70 springen, en BB50 en BB60 eventing. Dit boek is ook verkrijgbaar op de manege. Meer weten over zilver? Klik hier voor meer informatie over de zilveren fase. Ook wordt in 2017 gewerkt aan de gouden fase van de ruiteropleiding.

Wedstrijd rijden

Alle ruiters en amazones die ongeveer een half jaar in de groepslessen meerijden kunnen gaan beginnen met de eerste proef (F1). In overleg met de instructeur kan worden besproken of een ruiter klaar is voor de volgende proef en welk paard daarvoor het meest geschikt is. Er mag niet twee keer achter elkaar voor dezelfde pony/paard worden gekozen. Indien de ruiter meer ervaring heeft is het mogelijk in te stromen in een hoger niveau tot maximaal F6. Aanmelden voor een wedstrijd kan bij de bar.

Informatie, proeven en theorie zijn te vinden in het FNRS basishandboek ‘Leer paardrijden met plezier’, welke bij ons te koop is. Ook de vervolgboeken ‘Haal je Ruiterbewijs met plezier, ‘Beter paardrijden met plezier’, ‘PaardenWelzijn’ en ‘Carrouselrijden met plezier’ zijn bij ons te koop.

Theorie en promotiepunten

Bij F2, F4, F6, F8 en F10 hoort een theorietoets, deze theorie is te vinden in het FNRS basishandboek ‘Leer paardrijden met plezier’.

Bij 210 punten (6 gemiddeld) of meer wordt een promotiepunt behaald. Bij het minimaal behaalde aantal promotiepunten (zie onderstaand overzicht) is het mogelijk door te stromen naar een hoger niveau, maar dit hoeft niet. Er mag maximaal 5x bij dezelfde proef een promotiepunt gehaald worden, indien de ruiter het prettig vindt iets rustiger door te stromen. Indien geen 210 punten behaald is mag de volgende proevendag de proef nogmaals gereden worden.

- F1, F2 (Minimaal 1 promotiepunt nodig voor een hoger niveau, maximaal 5 promotiepunten)

- F3 t/m F8 (Minimaal 2 promotiepunten voor een hoger niveau, maximaal 5 promotiepunten)

- F9 t/m F20 (Minimaal 3 promotiepunten voor een hoger niveau, maximaal 5 promotiepunten)

Wedstrijdkleding

Bij wedstrijden moet je netjes gekleed zijn. Je hebt een keus:

Manege tenue: nette rijbroek, Hallinckveld trui of polo; handschoenen niet verplicht, draag je ze toch dan witte; gepoetste rijlaarzen of rijschoenen met chaps; lang haar moet in een vlecht of een knot.

Officieel wedstrijdtenue: niet verplicht, maar als je ervoor kiest, moet echt alles volgens de regels: witte rijbroek; witte blouse; witte plastron met speld; witte handschoenen; rij-jasje; rijlaarzen of jodphurs met minichaps (zonder franje); lang haar moet in een vlecht of een knot.

Wedstrijddag

De startlijst komt een week van tevoren in de kantine te hangen en op onze website te staan. Je moet je minstens 45 minuten vóór je starttijd aanwezig zijn, je ruiterpaspoort inleveren en je startgeld betalen. Het is de bedoeling dat iedereen zijn eigen pony of paard verzorgt en opzadelt, maar er is natuurlijk hulp aanwezig. Bij de bak staat een ringmeester die zegt wanneer je moet rijden en je zadel en hoofdstel controleert.

Verzorging van je pony/paard

Zorgvuldig poetsen is, zoals altijd, heel belangrijk. Je mag de manen vlechten. Er mag niets veranderd worden in het harnachement, behalve dat je een eigen wit sjabrak mag gebruiken. De laatste ruiter van de dag haalt de vlechten er uit en probeer alle elastiekjes weer mee te nemen en niet te laten vallen in de stal. Alles, inclusief de stal, dient keurig opgeruimd te zijn vóórdat de prijsuitreiking begint.

Afmelden

Afmeldingen bij een wedstrijd kunnen tot 1 week voor de wedstrijddatum kosteloos worden doorgegeven. Bij afmeldingen die later binnenkomen zijn wij genoodzaakt het startgeld in rekening te brengen.